Plastifikacija čelika

Trajna otpornost na vremenske utjecaje – zagarantovano!

Ekonomičnost, izdrživost te širok spektar upotrebljivosti su izrazito cijenjene osobine čelika. Kako bi se ovi kvaliteti dugoročno osigurali, potrebna je odgovarajuća zaštita od korozije, ali i na vremenske utjecaje otporan, nepropustiv završni sloj.

Sistemi za sirovi čelik

armature

Jednoslojni premazi bojama u prahu pružaju optimalnu zaštitu čak i do 5 godina. Za jednoslojnu upotrebu kod velike opterečenosti korozijom pogodni su svi proizvodi za arhitekturu iz serija IGP-DURA®faceIGP-DURA®polIGP-DURA®xal te IGP-HWF.

Dvoslojni sistemi boja za plastifikaciju sa prajmerima na bazi epoksida ili poliestera i odgovarajućim završnim slojevima, na opjeskarenom ili pocinčanom čeliku, mogu sa debljinom između 160 i 180 dostiči klasu koroziranja C4 (trajanje zaštite < 15 godina) odnosno C5 (trajanje zaštite > 5 – 15 godina).

Specijalno izrađeni IGP prah za zaštitu od korozije karakterističan je zbog svojih izvrsnih osobina, namijenjenih za najvisočiju moguću zaštitu od korozije. Ove osobine potvrđene su certifikatima poznatih internacionalnih instituta.

Rješenja za pocinčani i lijevani čelik

ograda

Toplo pocinčani i lijevani čelik imaju poroznu površinu te su zbog toga tokom pečenja skloni rasplinjavanju. To pri plastifikaciji sa standardnim bojama može dovesti do pojavljivanja mjehurića ispod površine boje. U nastavku predstavljeni sistemi za plastifikaciju umanjuju rasplinjavavanje tokom zagrijavana te time u potpunosti spriječavaju nastanak mjehurića ispod završnog sloja.

Duplex-Sistemi
Takozvani Duplex-Sistemi kombinuju pocinčane čelične dijelove sa prahom za plastifikaciju. Pored fantastičnog dekorativnog izgleda, prednost ovih sistema leži u izvrsnoj zaštiti od vremenskih utjecaja i hemijskih sredstava. Kada pocinčani čelični dijelovi često dolaze u kontakt sa soli u zraku ili vlažnim tlom, erozija cinka može biti visočija od 8 μm godišnje. Kod visokih zahtjeva za zaštitu od korozije bi pocinčane čelične površine zbog toga trebale biti zaštičene bojama za plastifikaciju. Pri tome se trajanje zaštite od korozije povećava za 1,2 do 2,5 puta.

Struktura plastifikacije
Za nanošenje jednog sloja boje u prahu na poroznim metalnim substratima poput toplo pocinčanog čelika, preporučuju se za tu namjenu specijalno proizvedene praškaste boje serije IGP-DURA®vent. Pored optimalne adhezije i zaštite od vremenskih utjecaja, ovaj sistem boja nudi i visoku zaštitu od nastanka korozije kategorije C4.

Dvoslojni praškasti sistemi za zaštitu od korozije dozvoljavaju slobodan izbor završnog sloja boje (pored proizvoda IGP DURA®vent takođe i proizvodi IGP-DURA®face ili IGP-HWF) – pored toga je i efekat zaštite daleko visočiji.

Za dvoslojnu plastifikaciju pocinčanog i lijevanog čelika je IGP-KORROPRAJMER 10V izrazito pogodan. Ovaj prajmer između ostalog spriječava nastanak nejednakosti na površini zbog rasplinjavanja, te se zbog toga stvaraju besprijekorne površine bez mjehurića.

Plastifikacija kao zaštita od korozije

korozija

Kategorije koroziranja:

C3 (umjerena):
Gradska i industrijka atmosfera zraka sa umjerenim zagađenjem sumpornim dioksidom. Umjerena primorska klima sa niskim nivoom soli.

 

C4 (jaka):
Industrijska atmosfera zraka i obalne regije sa srednjim nivoom soli.

 

C5-I (izrazito jaka, industrija):
Industrijska atmosfera zraka sa visokom vlažnosti i agresivnim česticama u zraku.

 

C5-M (izrazito jaka, more):
Obalne regije i regije u blizini obale sa visikom nivoom soli.

 

Za svaku od navedenih kategorija IGP je proizveo odgovarajući prah za plastifikaciju. Maksimalna zaštita, lijep izgled i dugotrajnost su zagarantovani.